blur...ahhahah

Di kesepian malam aku sendiri
Termenung dibawah cahaya rembulan
Pucuk-pucuk daun meliuk indah
Mengikuti irama angin perlahan
Angin…..Aku hargai kau menghiburku
Memang tidak ingin aku berlama-lama
Larut dengan gelapnya malam
Terombang-ambing oleh kelamnya awan

*****

hahahahhahah.....

jiwang ar plak malam ni...

sebenarnye tak tahu ape nak tulis...

cuma hari ini...aku gembira sangat....

time kasih Ya Allah....

atas ape yang kau berikan pada-ku....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

tunang tanpa sedar

assalamualaikumm...hye semua....


  actually tak tau nak buat entri ape...tadi godek-godek facebook..jumpa ni...

tapiiiii..boleh percaya ke tidak...mmmmmmm~


Percaya atau tidak, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin tak tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

SITUASI YANG DIANGGAP PINANGAN:



"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.


Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.



Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

******* 

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti tak baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(tak boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.



******




so, tak tau nak percaya atau tidak..so, renung-renungkanlah...n selamat beramaal..=)))      
heehhehe99 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

grenade

Easy come, easy go
That's just how you live, oh
Take, take, take it all,
But you never give
Should of known you was trouble from the first kiss,
Why were they open?
Gave you all I had
And you tossed it in the trash
You tossed it in the trash, you did
To give me all your love is all I ever asked,
Cause what you don't understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same

No, no, no, no
Black, black, black and blue beat me till I'm numb
Tell the devil I said “hey” when you get back to where you're from
Mad woman, bad woman,
That's just what you are, yeah,
You’ll smile in my face then rip the breaks out my car
Gave you all I had
And you tossed it in the trash

You tossed it in the trash, yes you did
To give me all your love is all I ever asked
Cause what you don't understand is
I’d catch a grenade for ya (yeah, yeah, yeah)
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same

If my body was on fire, ooh
You’ d watch me burn down in flames
You said you loved me you're a liar
Cause you never, ever, ever did baby...
But darling I’ll still catch a grenade for ya
Throw my hand on a blade for ya (yeah, yeah, yeah)
I’d jump in front of a train for ya (yeah, yeah , yeah)
You know I'd do anything for ya (yeah, yeah, yeah)
Oh, oh
I would go through all this pain,
Take a bullet straight through my brain,
Yes, I would die for ya baby;
But you won't do the same.
No, you won’t do the same,
You wouldn’t do the same,
Ooh, you’ll never do the same,
No, no, no, no

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

paradigma

Pagi yang indah kujelang kembali
Menghempaskan mimpi meraih bergantinya hari
Di ufuk timur tersirat cahaya kedamaian
Membangkitkan semangat menghangatkan perasaan
Hembusan angin menemaniku berjalan
Mengiringi langkah berpadu dalam kepastian
Gemersik dedaunan bak irama kehidupan
Selalu setia menyanyikan lagu kemenangan
Dalam menggapai makna cita dan cinta
Dalam mewujudkan makna hidup yang sesungguhnya
Biarkan pergantian hari terus berjalan
Karena setiap saat akan selalu kujelang

******
Hari demi hari terus berjalan
Pergantian waktupun tidak dapat dielakan
Perubahan adalah sebuah realitas yang harus dihadapi
Sebagai konsekwensi logis atas akhir dari setiap langkah
Paradigma hidup merupakan acuan dalam melangkah
Sebagai barometer dalam menjalani hidup
Menuju sebuah wujud misteri
‘Cita-cita’


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kelakar gila

Hye korang sume….hhhe88…so, just nk cite 1 cerita yang amat melucukan….hahhahahhh..setelah penat bekerja selama seminggu..maka apabila tibanya..hari minggu..aku akan keluar untuk menghilangkan stress n keluar untuk berjumpa bersama teman seperjuangan…


Maka, nak jadikan cerita…hari ini  aku je Mid Valley….tempat yang pertama aku tuju ialah GSC untuk mencari tiket wayang “ KHURAFAT”….ok  ar cite..tp..mmmmm~pendek kata ok je ar…heheh


So, perjalanan bermula…tak sangka plak arini aku jmpa ramai kawan aku..yang paling tak sangka aku jmpa kawan aku time sekolah menengah…lama tu tak jumpa after form 5…tp ader cite yang paling menarik…hahahhaha..tak sangka..memang menarik sampai aku rase nak gelak terguling-guling..hahhahah..

Okkk~cerita ni bermula dengan …alamak..macam mana nk mula..tak reti ar plak..hahha


Pendekkan cerita macam ni ar….punyenye excited nk tengok wayang..pastu kelam kabut ar masuk…tp rase cam dah betul dh ktorg masuk…so, after that, cari ar tempat duduk…G9-G12….after duduk…tiba-tiba datang ar sekumpulan mamat ni….


Sekumpulan mamat~awk, ni tempat awak ker???

Mira kecik~mira tiket mana

Aku~a’ah..ni memang tempat kitaorg..jap erk nk amek tiket…zara, mn tiket???

Zara~korang tiket hilang…haaaaaaaaaaaa….

Aku~jap aku tolong cari..ko letak mana td???

Zara~ni haaa…dh jmpa

Aku~betul ar ni kita duduk..

Sekumpulan mamat~eh, awkkk…ni bilek 12..awk bilek 13…

Aku, mira, dian, zara~haaaaaaaaaa….hahhahahhahahahha..yekeeeee….apelagi…cabut ar…lari lintang pukanggg..smpi kuar pown salah pintu….hahhahah

Dian~bizi...dr td asyik kira duet..so, ktorg lari, die pown larii…hhhhahhah

Hahhaha~so, sekian ar cite aku..mmg best ar..hahahhahah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

takdirnya mengatasi segalanya

Hye semua..apa khabar…so, arini merupakan hari yang di tunggu-tunggukan oleh semua student uum…kenape erk???sebab arini result kuar…so, mcm biase aku bgun pagi kemas rumah n ape yang patut sambil memerhatikan jarum jam bergerak sedetik demi sedetik…perasaan semakin kencang…apakah yang patut aku lakukan kalau ada paper yang tersangkut..????mula bermain dengan perasaan...oh tidak sama sekali..kerna aku dah mula merancang sume perancangan hidupku….

Jam menunjukakn tepat pkul 3..seperti sedia maklum result boleh ditengok after jam 3….perasaan semakin kencang apabila mmpunyai masalah log in portal..huhu99…so, after asar aku cuba lagi..alhamdulillah akhirnye berjaya jugak…dengan lafaz bismillah aku mula membuka keputusan peperiksaan ku…huhuhu999...

Mmmm~berfikir sejenak..samada sedih atau gembira…dua-dua perasaan hadir…gembira sebab semua paper lepas…sedih sebab masih belum mencapai targetku..walaupun seharusnye aku harus bersyukur dengan ape yang aku ada!!!!



Maka~terdetik untuk menulis luahan di blog...berkenanan …ini namanya takdir….Dalam episod hidup, takdir datang menguji kitaTakdir sentiasa mengatasi tadbir. Takdir daripada Allah, sedangkan tadbir hanya dari kita hamba-Nya. Kekadang takdir dan tadbir selari, maka terjadilah apa yang kita inginkan terjadi. Namun acapkali takdir dan tadbir bersalahan, maka terjadilah apa yang kita tidak inginkan. Kita ingin putih, hitam pula yang menjelama. Kita dambakan kejayaan, kegagalan pula yang menimpa. Ketika itu hati akan bertanya, apa lagi yang tidak kena? Semuanya telah kutadbirkan, tetapi kenapa gagal jua? Ketika itu timbullah bunga-bungan ’pemberontakan’ dari dalam diri hamba yang kerdil berdepan dengan Tuhan yang Perkasa. Samada di sedari atau tanpa disedari…


Takdir daripada Allah mengandungi banyak hikmah. Ia mengandungi mehnah (didikan langsung dari Allah) yang kekadang tersembunyi daripada pengamatan fikiran biasa. Ilmu semata-mata tanpa iman yang kuat, akan menyebabkan kita terkapa-kapa dalam ujian hidup tanpa pedoman yang tepat. Justeru dengan akal semata-mata kita tidak akan   dapat meringankan perasaan pada perkara-perkara yang tidak sejalan dengan diri dan kehendak kita. Mengapa terjadi begini? Sedangkan aku telah berusaha?



Untuk mengelakkan hal itu terjadi maka kita mesti berusaha mencari-cari hikmah-hikmah yang terkandung dalam ketentuan (takdir) Tuhan. Ya, hanya manusia yang sempurna akal (ilmu)  dan hati (iman) sahaja  dapat menjangkau hikmah yang terkandung  di dalam cubaan dan bala yang menimpa duirinyanya….Mmmmm~ Ertinya, mereka merasai bahawa apa jua takdir Allah adalah  bermaksud baik...



Tetapi kadang-kadang…timbul 1 perasaan yang aneh…Mengapa terjadi  demikian? Sebab iman belum mantap, keyakinan masih lemah dan tidak kenal Allah dalam ertikata yang sebenarnya. Bila ketiga-tiga faktor itu sempurna, maka barulah sesorang itu mampu melihat bahawa di dalam cubaan dan bala yang ditakdirkan mengandungi hikmah-hikmah yang baik. Hanya dengan itu, seseorang itu akan merasa senang dan bahagia dalam menghadapi sebarang ujian dalam hidupnya.




Bagaimana kita dapat meringankan beban hati ketika menghadapi ujian hidup? Ya, hanya pertalian hati seorang hamba dengan Allah sahaja yang menyebakan ringannya ujian dan cubaan. Hati yang disinar dengan cahaya Allah  dan cahaya sifat-sifat-Nya akan berhubung dengan Allah. Untuk meringankan kepedihan bala yang menimpa, hendak dikenal bahawa Allah-lah yang menurunkan bala itu. Dan yakinlah bahawa keputusan (takdir) Allah itu akan memberikan yang terbaik.


Bila kita kenal Allah Maha Pengasih dan Penyayang, kita tak boleh buruk sangka kepada Allah dengan menganggap apa yang ditakdirkan (ujian) itu adalah sesuatu yang tidak baik. Iktikad (yakin) kita semua ketentuan Allah itu adalah baik – ujian itu pasti ada muslihat yang tersembunyi untuk manusia, akan menyebabkan hati terubat. Walaupun pahit, ditelan jua…



Sematkan di hati bahawa pilihan Allah untuk kita adalah yang terbaik tapi kita tidak atau belum mengetahuinya.Tidak ada pilihan Allah yang tidak baik. Semuanya baik belaka….Hakikat ini akan menyebabkan kita akan lebih mendekat kepada agama. Hikmah ini walaupun sebesar atom tetapi bila melekat di hati kebaikannya lebih tinggi dari amal lahiriah walaupun sebesar gunung. Justeru, bila hati baik semua anggota badan menjadi baik. Inilah yang ditegaskan oleh Allah menerusi firman-Nya:
“…Dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan sesuatu itu merosakkan kamu. Dan Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak tahu.” Surah Al Baqarah : 216


Inilah hakikat hidup yang dipilih Allah untukku. Aku akan terus berbaik sangka kepada Allah… DIA akan mengubat, melapang dan memberi kemenangan di sebalik ujian ini. Ya, aku tidak tahu, kerana ilmuku terbatas. Tetapi kerana Allah yang Maha Penyayang telah memilih ujian ini untuk diriku maka aku yakin ilmu-Nya Maha luas. Yang pahit ini akan menjadi ubat. Yang pedih ini akan menjadi penawar. Ya, Allah tingkatkanlah imanku bagi mendepani setiap ujian dari-Mu!”

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kebosanan tahap dewata

Aiyak itulah perkataan yang ingin saya ungkapkan! Apa sudah jadi weh ? kepala tak keruan, mata mula mengantok..hahah99... Sampai tak tau nak tulis apa dah , mungkin faktor malas sedang melanda ? Haih!!! Hye sume…ape macam life sekarang..ok tak???hehhe77..so actually hari ni memang boring duduk ofis coz tak de keje…fuhhh…esok baru nak keluar jumpa client...

Saya memang tak suka menulis kalau takda benda yang menarik untuk dikongsikan akan tetapi tangan nie gatal nak mengupdate entry walaupun entry itu pendek….hahaah..first time entry pendek..hahhaha


Blog oh blog , saya pun tak tau nak tulis apa . Ada sapa-sapa boleh bagi tau saya apa yang patut saya tulis dalam blog ini ? akan saya cuba huraikan sedalam yang mungkin…heehhe88

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS